menu

Nieuws

Actuele informatie en activiteiten

Happy Holidays!

Studenten ROC van Twente

Van veel huurders en bezoekers krijgen wij regelmatig vragen over de studenten die in en om het pand aan het werk zijn. Graag vertellen wij je dan ook wat meer over de bezige bijen van het ROC van Twente en wat zij hier allemaal doen!

Het ROC van Twente zit in ruimte 0.03 van de Spinnerij gevestigd met een aantal verschillende opleidingen, welke onder te verdelen zijn in twee delen. Allereerst is het “CollegeLeerBedrijf M&Ooi Geregeld!” met haar tweedejaars studenten aanwezig op elke dinsdag tussen 9:00 uur en 14:00 uur. Het collegeleerbedrijf bestaat uit drie verschillende niveau 4 opleidingen, namelijk de Juridische opleiding, Financiële opleiding en de opleiding tot Management Assistant. Zij werken met opdrachten die 10 weken duren, waarbij er een grote focus ligt op de “21st century skills” en de toepassing hiervan in de praktijk. Middels deze opdrachten werken zij voor diverse opdrachtgevers vanuit de beroepspraktijk. Mooie voorbeelden van opdrachtgevers dit jaar zijn huurder Sheltersuit, Promotie Oldenzaal en Noaberkracht Dinkelland-Tubbergen, waarvoor de studenten opdrachten uitvoeren ten behoeve van het vergroten van de naamsbekendheid van deze organisaties. Met de opdrachtgever hebben de studenten eerst een kennismaking en aan het einde van de opdracht geven zij een presentatie. Individueel krijgen de studenten een cijfer over het gehele proces en als groep krijgen zij een cijfer voor het eindproduct vanuit de opdrachtgever.

Naast het collegeleerbedrijf is de niveau 3 opleiding “Medewerker Business Support” met een klas van 18 leerlingen aanwezig op de overige dagen. De opleiding is de enige opleiding in zijn soort in Nederland en is een mix van facilitair, commercieel en administratief onderwijs. Het is een heel praktijkgerichte opleiding waar persoonlijke ontwikkeling centraal staat en de leerlingen veel praktijkervaring opdoen door bijvoorbeeld tweewekelijks op bezoek te gaan bij bedrijven. Deze nieuwe opleiding wordt, mede door de unieke aanpak van de lessen, als erg positief ervaren door de studenten.

De opleidingen zijn bewust buiten de reguliere schoolgebouwen gevestigd om de studenten zoveel mogelijk in contact te kunnen brengen met het bedrijfsleven. Het ROC van Twente zou dan ook graag in contact komen met geïnteresseerde bedrijven in- en om de Spinnerij. Het collegeleerbedrijf is altijd op zoek naar meer opdrachten, dus schroom vooral niet om eens contact op te nemen!

Pubquiz: De derde editie

Het was weer een beregezellige avond met strijdlustige teams tijdens de pubquiz afgelopen 24 oktober. Wij willen de deelnemers en de organisatoren Appeltjes van Oranje en Alludens dan ook van harte bedanken voor deze mooie avond.

Tijdens de vorige twee edities was huurder Golden Egg Check de winnaar, maar deze keer gaat de eeuwige roem naar het team van Appeltjes van Oranje! Van harte gefeliciteerd met jullie overwinning! Durf jij de volgende keer de uitdaging aan te gaan?

Wij kijken in ieder geval uit naar de 4e editie van de pubquiz en hopen natuurlijk dat hier zo veel mogelijk mensen aan mee zullen doen. Geen huurder maar lijkt het je leuk om deel te nemen? Neem contact met ons op via het formulier!

Retro Game Dag bij TkkrLab

Een feest van herkenning was het op 31 augustus bij TkkrLab. Tijdens de Retro Game Dag konden bezoekers oude bekende en minder bekende klassiekers spelen op diverse spelcomputers. De Tubantia schreef er een leuk artikel over, bekijk het hier!

Talentfabriek 053

Talentfabriek 053 is vorige maand druk bezig geweest met de voorbereidingen in ruimte 1.11 voor de opening van de dansschool op 30 augustus.

Vanaf september kan je bij hen terecht voor het leren van de originele Hip Hop dansstijlen. Wij wensen hen veel plezier en succes hier in de Spinnerij!

Bekijk hieronder de toffe video die zij hebben gemaakt!

Ecosystemen, Earth Charter stijl

Misschien heb je ze al eens gezien in de Spinnerij, de mini eco systemen. Om vandaag het Earth Charter in de spotlight te zetten vertellen wij je dan ook graag wat over de gedachte achter dit systeem. Eén van de principes van het Earth Charter omvat het beschermen en herstellen van de ecologische systemen van onze aarde. Het mini ecosysteem brengt dit principe in de praktijk, op kleine schaal. In dit kleine ecosysteem wordt dit gerealiseerd door:

Het duurzaam gebruik maken van de beschikbare middelen; in het geval van het mini ecosysteem is dit o.a. mogelijk doordat het water haar eigen kringloop heeft
Geen gebruik te maken van chemicaliën
Het intact laten van de grond
Het beschermen van de biodiversiteit; de planten leven op gerecyclede zuurstof en voedingsstoffen
Laat de natuur haar eigen gang gaan

Eén van de belangrijke resultaten van dergelijke systemen op grote schaal is voedselveiligheid (voedzaam, gezond en schoon eten) voor zowel de mens als de rest van onze planeet. Het mini ecosysteem bewijst dat het mogelijk is; samen kunnen wij de stappen zetten om middels kleine initiatieven als deze de grote uitdaging aan te gaan.

Bee the change!

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat het aantal bijen wereldwijd sterk afneemt. Dit heeft grote gevolgen voor onze planeet en haar diversiteit. Sterker nog, zonder bijen zal uiteindelijk een derde deel van onze voedselvoorziening verdwijnen. In het kader van de Earth Charter Day vragen wij hier dan ook graag wat aandacht voor. Tijd voor actie!

Hoe? Door het nemen van deze drie stappen kan jij al een enorm verschil maken:

 

Op het dak van de Spinnerij staan bijenkasten en de lokale imker zorgt met veel plezier voor de bijenkolonie die hier zit. Ook op de World of Walas locatie in Heerlen, Carbon6, werkt één van de huurders met deze bijzondere beestjes. Hij verzorgt daar namelijk bijenlucht therapie, wat ondersteuning en verzachting biedt bij diverse longklachten. Bijen wereldwijd zorgen zelfs voor het bestuiven van 80% van onze bloeiers. Het zou toch zonde zijn als wij dat allemaal moeten missen.

Help jij mee om een verschil te maken?

Earth Charter Day 2019

Op 29 juni vieren wij elk jaar het International Earth Charter Day. Op 29 juni 2000 is het Earth Charter document gelanceerd en sindsdien wordt dit elk jaar op deze datum wereldwijd gevierd door de communities die dit een warm hart toedragen.

Wat is het Earth Charter nu eigenlijk? Behalve een document is het ook een mondiaal maatschappelijk initiatief om samen de wereld te verbeteren. De waarden en principes die hierin staan zijn van onschatbare waarde om een rechtvaardige, duurzame en vreedzame wereld te realiseren. Belangrijke onderwerpen zijn dan ook menselijke waardigheid, respect, vrede en democratie, ecologische integriteit, sociaal-economische gelijkwaardigheid en de rechten van vrouwen.

Het Earth Charter is relevanter dan ooit. Het is nu of nooit. Wij leven in een tijd waarin grote verandering in ons denken en doen nodig is, en de waarden uit het document zorgen dan ook voor een belangrijk kompas in deze.

De Earth Charter Day is een dag om samen met de community te vieren en om even stil te staan bij wat wij zelf allemaal kunnen doen voor een betere wereld. Vanuit World of Walaen de Spinnerij besteden wij hier dan ook graag wat aandacht aan. Vandaag zal ons servicepunt in het teken staan van het Earth Charter, delen wij fruit uit en vertellen wij je natuurlijk graag wat meer hierover.

Wil je zelf wat meer informatie opzoeken over het Earth Charter? Kijk dan eens op de websites van Earth Charter Nederland of Earth Charter International.

Project ROC van Twente

Sinds februari 2019 is het ROC van Twente met een collegeleerbedrijf gevestigd in Spinnerij Oosterveld. Het collegeleerbedrijf is een leerbedrijf waarin studenten van drie verschillende opleidingen (niveau 4: Financieel, Juridisch en Management Assistant) aan het werk gaan met echte opdrachten en vraagstukken uit het bedrijfsleven. Ze voeren deze opdrachten uit onder begeleiding van docenten én professionals.

De afgelopen 10 weken hebben de studenten onder andere opdrachten uitgevoerd voor Gemeente Dinkelland, Sigmax, Welkoop Markelo, Project & Co en Spinnerij Oosterveld. Vanuit de Spinnerij hebben de studenten de opdracht gekregen om onderzoek te doen in- en rond Enschede, zodat zij een plan konden maken om de community van bedrijven binnen de Spinnerij te versterken.

Naast deze analyse, hebben de studenten ook evenementen voor de community bedacht. Op dinsdag 2 april was het zover en hebben de studenten het plan overhandigd aan Marlou en Alberto, onze community manager en locatiemanager, en hebben ze hun ideeën in een presentatie toegelicht. De studenten ontvingen een beoordeling op het voorkomen, de inhoud en de realisatie hiervan in de praktijk. Ook werd er gekeken of zij zich goed in de doelgroep hadden verdiept. Er waren veel originele ideeën en het was een zeer geslaagd project!

Het collegeleerbedrijf van het ROC van Twente is continu op zoek naar nieuwe opdrachten en gaat ook graag met u de samenwerking aan. Voor meer informatie of een nadere kennismaking kunt u contact opnemen met Ankie Withag per e-mail collegeleerbedrijf@rocvantwente.nl.

Mystiek Theater komt naar de Spinnerij

Misschien heb je er al wat van gezien of gehoord; Mystiek Theater is namelijk druk bezig met de verbouwing van hun nieuwe onderkomen in ruimte 0.11 te Spinnerij Oosterveld.

Zoals afgelopen maand al in de Tubantia te lezen was zal Mystiek per 1 september verder gaan in de Spinnerij. Hun huidige onderkomen aan de Raiffeissenstraat zal in de toekomst plaats maken voor een nieuwe woonwijk, waarvandaan zij vanaf juni zullen verhuizen. Hoe tof is het dat deze maatschappelijk betrokken partij binnenkort naar de Spinnerij zal komen!

Bij zo’n grote verhuizing komt natuurlijk een hoop kijken. Ruimte 0.11 is begonnen als lege hal en zal worden omgetoverd tot een warme plek waar theater een feestje is. Hier is aardig wat voor nodig en om die reden hebben zij een crowdfunding opgezet. Wij willen je dan ook graag vragen om Mystiek een warm hart toe te dragen en via deze link een vrije gift te doen via iDEAL, of door te klikken op één van de rewards op de pagina. Ook het delen van de crowdfunding wordt natuurlijk altijd gewaardeerd!

Ruimte 0.11 begint er inmiddels al heel indrukwekkend uit te zien en we zien er ontzettend naar uit om Mystiek Theater te mogen verwelkomen in de Spinnerij!