menu

Over de Spinnerij

In deze inspirerende omgeving krijgt u nu de unieke kans om te ondernemen!

Enschede zou Enschede niet zijn geweest zonder de textielindustrie die er rond het begin van de 20e eeuw tot bloei kwam. De gemeente Enschede doet er dan ook alles aan om industrieel erfgoed uit deze periode te behouden en een nieuwe functie te geven in de hedendaagse context. Dat laatste is ook gebeurd met Spinnerij Oosterveld, een fabriekspand uit 1911, ontworpen door de Enschedese architect Beltman.
In de zomer van 1912 werd de stoommachine van de gloednieuwe Spinnerij Oosterveld officieel in werking gesteld door Edith Mary Hodson, de echtgenote van de pas 27-jarige directeur K.W. Ledeboer. Het was in zekere zin een waagstuk, want tot op dat moment had de Twentse textielindustrie zich vooral toegelegd op het weven. Een spinnerij was technisch veel ingewikkelder – en daarmee riskanter – dan een weverij.
Hoe vreemd het misschien ook klinkt, de Eerste Wereldoorlog, van 1914 tot 1918, gaf de jonge spinnerij een flinke duw in de rug. De oorlog zorgde er namelijk voor dat de import van katoenen garens stagneerde. De Twentse textielindustrie had veel behoefte aan meer spincapaciteit en Spinnerij Oosterveld paste precies in dat plaatje. 
In de Tweede wereldoorlog weigerde Spinnerij Oosterveld te werken voor de bezetters, in 1942 viel het bedrijf zelfs helemaal stil. Maar de Twentse nijverheid bleek niet te stuiten; na de bevrijding brachten hard werken en innovatief denken Spinnerij Oosterveld in korte tijd weer op de been.