Over Spinnerij Oosterveld

Wat begonnen is als een textielfabriek is inmiddels een inspirerende plek voor ondernemers. De huidige Spinnerij is een bijzonder pand met een rijke geschiedenis en een steeds groter wordende community.

Zijaanzicht van Spinnerij Oosterveld in het verleden Van spinnerij tot inspirerende plek om te ondernemen

Van spinnerij tot inspirerende plek om te ondernemen

De Spinnerij is in 1911 gebouwd aan de Spoorweg van Enschede naar Boekelo. Wat voormalig een textielfabriek was waar dagelijks vele arbeiders de kost verdienden, is inmiddels uitgegroeid tot een inspirerende plek met bijzondere geschiedenis. Dagelijks komen hier honderden bezoekers, ondernemers en personeelsleden over de vloer. De hedendaagse community in de Spinnerij is een mix van technologie, creativiteit en innovatie.

Spinnerij Oosterveld heeft een rijke geschiedenis

De geschiedenis van Spinnerij Oosterveld

Enschede zou Enschede niet zijn geweest zonder de textielindustrie die er rond het begin van de 20e eeuw tot bloei kwam. De gemeente Enschede doet er dan ook alles aan om industrieel erfgoed uit deze periode te behouden en een nieuwe functie te geven in de hedendaagse context. Dat laatste is ook gebeurd met Spinnerij Oosterveld, een fabriekspand uit 1911, ontworpen door de Enschedese architect Beltman.

De grote start

In de zomer van 1912 werd de stoommachine van de gloednieuwe Spinnerij Oosterveld officieel in werking gesteld door Edith Mary Hodson, de echtgenote van de pas 27-jarige directeur K.W. Ledeboer. Het was in zekere zin een waagstuk, want tot op dat moment had de Twentse textielindustrie zich vooral toegelegd op het weven. Een spinnerij was technisch veel ingewikkelder – en daarmee riskanter – dan een weverij.

Een duw in de rug van de Eerste Wereldoorlog

Hoe vreemd het misschien ook klinkt, de Eerste Wereldoorlog, van 1914 tot 1918, gaf de jonge spinnerij een flinke duw in de rug. De oorlog zorgde er namelijk voor dat de import van katoenen garens stagneerde. De Twentse textielindustrie had veel behoefte aan meer spincapaciteit en Spinnerij Oosterveld paste precies in dat plaatje.

Twenste doorzetters

In de Tweede wereldoorlog weigerde Spinnerij Oosterveld te werken voor de bezetters, in 1942 viel het bedrijf zelfs helemaal stil. Maar de Twentse nijverheid bleek niet te stuiten; na de bevrijding brachten hard werken en innovatief denken Spinnerij Oosterveld in korte tijd weer op de been. In deze inspirerende omgeving krijg je nu de unieke kans om te ondernemen!

Huur een ruimte

Onze locatie

Nabij het centrum van Enschede, niet ver van de snelweg. De Spinnerij is goed te bereiken voor voetgangers, fietsers, automobilisten of reizigers met het OV. Middels de button aan de rechterkant is het mogelijk jouw route te plannen.

Deze ondernemers gingen je voor

Ik ben geïnteresseerd

Wil jij onderdeel worden van onze bijzondere community? Bij Spinnerij Oosterveld ben je van harte welkom! Of je nu een ruimte wil huren of gewoonweg kennis wil maken, wij staan je graag te woord. Je kan ons bereiken via onderstaand contactformulier, maar je mag ons natuurlijk ook e-mailen of bellen.    Reset password

    Enter your email address and we will send you a link to change your password.

    Powered by Estatik