Over Spinnerij Oosterveld

Wat begonnen is als een textielfabriek is inmiddels een inspirerende plek voor ondernemers. De huidige Spinnerij is een bijzonder pand met een rijke geschiedenis en een steeds groter wordende community.

Zijaanzicht van Spinnerij Oosterveld in het verleden Van spinnerij tot inspirerende plek om te ondernemen

Van spinnerij tot inspirerende plek om te ondernemen

De Spinnerij is in 1911 gebouwd aan de Spoorweg van Enschede naar Boekelo. Wat voormalig een textielfabriek was waar dagelijks vele arbeiders de kost verdienden, is inmiddels uitgegroeid tot een inspirerende plek met bijzondere geschiedenis. Dagelijks komen hier honderden bezoekers, ondernemers en personeelsleden over de vloer. De hedendaagse community in de Spinnerij is een mix van technologie, creativiteit en innovatie.

Spinnerij Oosterveld heeft een rijke geschiedenis

De geschiedenis van Spinnerij Oosterveld

Enschede zou Enschede niet zijn geweest zonder de textielindustrie die er rond het begin van de 20e eeuw tot bloei kwam. De gemeente Enschede doet er dan ook alles aan om industrieel erfgoed uit deze periode te behouden en een nieuwe functie te geven in de hedendaagse context. Dat laatste is ook gebeurd met Spinnerij Oosterveld, een fabriekspand uit 1911, ontworpen door de Enschedese architect Beltman.

De grote start

In de zomer van 1912 werd de stoommachine van de gloednieuwe Spinnerij Oosterveld officieel in werking gesteld door Edith Mary Hodson, de echtgenote van de pas 27-jarige directeur K.W. Ledeboer. Het was in zekere zin een waagstuk, want tot op dat moment had de Twentse textielindustrie zich vooral toegelegd op het weven. Een spinnerij was technisch veel ingewikkelder – en daarmee riskanter – dan een weverij.

Een duw in de rug van de Eerste Wereldoorlog

Hoe vreemd het misschien ook klinkt, de Eerste Wereldoorlog, van 1914 tot 1918, gaf de jonge spinnerij een flinke duw in de rug. De oorlog zorgde er namelijk voor dat de import van katoenen garens stagneerde. De Twentse textielindustrie had veel behoefte aan meer spincapaciteit en Spinnerij Oosterveld paste precies in dat plaatje.

Twenste doorzetters

In de Tweede wereldoorlog weigerde Spinnerij Oosterveld te werken voor de bezetters, in 1942 viel het bedrijf zelfs helemaal stil. Maar de Twentse nijverheid bleek niet te stuiten; na de bevrijding brachten hard werken en innovatief denken Spinnerij Oosterveld in korte tijd weer op de been. In deze inspirerende omgeving krijg je nu de unieke kans om te ondernemen!

Huur een ruimte
Spinnerij Oosterveld succesvol dankzij World of Walas

De impact van World of Walas

Spinnerij Oosterveld is door Gemeente Enschede herontwikkeld tot een bedrijfsverzamelpand voor het behoud van industrieel erfgoed. In 2016 is World of Walas de beheerder geworden van het pand. Er zijn nieuwe strategieën ontwikkeld om het pand, de gemeenschap en de lokale omgeving te laten floreren.

Het creëren van een community was hierin van groot belang en wij zijn dan ook erg trots op de vele ondernemers die inmiddels enthousiast deelnemen. Eén van de doelen van Walas was, en is, om de Spinnerij technisch, ecologisch en financieel duurzaam te maken. In 2017 is Walas officieel eigenaar geworden van het pand en sindsdien is er grote vooruitgang geboekt. Niet alleen zijn er diverse investeringen gedaan op het gebied van duurzaam energiegebruik, ook is het pand inmiddels voor 95% gevuld met ondernemingen vanuit diverse bedrijfstakken. De Spinnerij is in de loop der jaren uitgegroeid tot een inspirerende plek, voor en door ondernemers.

Leer meer over World of Walas

Onze locatie

Nabij het centrum van Enschede, niet ver van de snelweg. De Spinnerij is goed te bereiken voor voetgangers, fietsers, automobilisten of reizigers met het OV. Middels de button aan de rechterkant is het mogelijk jouw route te plannen.

Deze ondernemers gingen je voor

Ik ben geïnteresseerd

Wil jij onderdeel worden van onze bijzondere community? Bij Spinnerij Oosterveld ben je van harte welkom! Of je nu een ruimte wil huren of gewoonweg kennis wil maken, wij staan je graag te woord. Je kan ons bereiken via onderstaand contactformulier, maar je mag ons natuurlijk ook e-mailen of bellen.